Източен Йерусалим — Само за да влезе в алеята на собствения

...
Източен Йерусалим — Само за да влезе в алеята на собствения
Коментари Харесай

Палестинците на Западния бряг казват, че израелските заселници ги нападат, завладяват земята им на фона на войната с Хамас

Източен Йерусалим — Само с цел да влезе в алеята на личния си дом в Източен Йерусалим, Саадат Гариб би трябвало да мине през врата следени отдалечено от израелските сили за сигурност. Домът на Гариб е в наследствената земя на фамилията му, само че е заобиколен от внушителна железна ограда, ситуирана в клетка, заобиколена от израелски селища.

Гариб сподели, че заселническите общности са били издигнати към дома му - нелегално - когато е бил дете. Той сподели, че заселниците са предложили да му платят каквото желае да напусне, само че той е отказал. Той сподели пред CBS News, че фамилията му, в това число дребните му деца, са били заплашвани.

Гариб сподели, че 11-годишният му наследник Сабри е бил арестуван за шест часа, откакто футболната му топка се е търкулнала покрай обитаемоте места. Запитан за това, Сабри се ухили с младежка бравада и настоя, че не е изплашен.

Заселванията се смятат за противозаконни съгласно интернационалното право, само че те са насърчавани от настоящето държавно управление на Израел, което внезапно се завъртя надясно, когато стана министър-председател Бенямин Нетаняху образува коалиция с партии, които от дълго време съществуват в периферията на израелската политика.

Израелските цивилни, в това число заселниците, са все по-добре въоръжени и също по този начин стават все по-окуражени. Откакто управниците на Ивицата Газа от Хамас започнаха своята кървава терористична офанзива против Израел на 7 октомври – при която съгласно Израел към 1200 души са били убити и повече от 200 взети за заложници – Западният бряг доближи точката на шупване и има боязън, че може да провокира цивилен протест.

Министерството на здравеопазването на Западния бряг споделя, че съвсем 200 палестинци са били убити на територията от 7 октомври, а организацията за филантропична помощ на Организация на обединените нации OCHA споделя, че съвсем 1150 души са били прогонени от домовете си там заради насилието на заселниците и рестриктивните мерки за достъп до земята.

Сред разселените има към 400 мъже, дами и деца от етнически бедуински фамилии в село Уади Ал Сиек, съгласно Абу Башер, старейшина от общността на арабски пастири. Той показа видео от мобилен телефон с CBS News, което наподобява демонстрира по какъв начин въоръжени заселници принуждават него и други да изоставен с оръжие в края на октомври.

" Хората кървяха, а дамите и децата крещяха ", сподели той. „ Бях ужасяващ, че жена ми и децата ми ще бъдат заклани. “

Башер сподели, че заселниците са унищожили домовете и имуществото им, даже локалното учебно заведение, и са откраднали пари, мобилни телефони и скъп добитък.

" Толкова съм депресиран. Цялата ми упорита работа през последните 48 години... всичко си отиде ", сподели той. „ Все още не съм обработил шока… Изгубих всякаква вяра. “

Някои от разселените бедуини живеят на палатки на земя, принадлежаща на съседи — краткотраен заслон, до момента в който се пробват да се върнат техните крайници.

Активистът Мохамед Матар помагаше за отбраната на бедуините, откакто те споделиха, че са получили смъртни закани от заселниците, само че се оказа, че Матар е този, който има потребност от отбрана.

Той сподели, че заселниците са отвлекли него и още двама, съблякли са ги голи и по-късно са ги били и изтезавали повече от осем часа.

„ След това бяхме в положение на колапс “, сподели той. " Тогава някой стартира да пикае върху нас. Тогава започнах да викам. " В един миг той сподели, че израелски бойци са се включили към насилието. Оттогава израелски боен пълководец беше уволнен и стартира следствие, съгласно израелските отбранителни сили.

Заселниците даже се похвалиха с това, публикувайки изображение в обществените медии, показващо натъртените мъже със завързани очи и вързани ръце.

„ Заселниците имат вяра, че в случай че си арабин... могат да вършат каквото си изискат “, сподели той. „ Могат да вземат кръвта ви, парите ви, дамите ви… всичко. “

Синините на Матар са зараснали и макар тестването му желанието му за правдивост единствено се е засилило. Той ще отнесе случая на бедуините в съда, сподели той, само че единствено откакто войната свърши.

Пастирите-бедуини демонстрираха самоуверено лице в името на децата си, само че те споделиха на CBS News, че се усещат като че ли бяха в мрачен тунел без светлина в края. Зимата идва и те са ужасени от това, което може да има бъдеще без земята им.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР